Vonk Financieel Adviseurs

Hoofdlijnenakkoord: Woningtekort verminderen en betere toegang tot zorg

Hoofdlijnenakkoord: Woningtekort verminderen en betere toegang tot zorg

Hoofdlijnenakkoord

De formerende partijen hebben hun langverwachte hoofdlijnenakkoord gepresenteerd. Hierin wordt aandacht besteed aan de hoofdpunten van het regeerprogramma voor de komende jaren. Benieuwd wat dit betekent voor de woningmarkt en zorg in Nederland. We hebben de plannen voor je op een rijtje gezet in onderstaand artikel.

Wonen

Voor het nieuwe kabinet wordt het terugdringen van het woningtekort als topprioriteit gezien. Dit om onder andere de bestaanszekerheid te verbeteren. Om dit te realiseren komt er een coördinerend minister, die regie voert op de ruimtelijke ordening en op waar hoeveel woningen gebouwd moeten worden. Hierbij gaat het voornamelijk om woningen voor jongeren, ouderen, kleinere huishoudens en dak- en thuislozen.

Het politieke doel is om structureel 100.000 woningen per jaar erbij te bouwen. Om deze woningen betaalbaar te houden heeft het nieuwe kabinet de volgende voorstellen:

  • Twee derde van de nieuwbouw moet betaalbaar zijn voor middeninkomens.
  • Van de nieuwbouw moet minimaal 30% voor sociale huur zijn.
  • Aantrekkelijker maken van maatregelen voor particuliere huur, middenhuur en vrije huur.
  • De bouw van (particuliere) huurwoningen stimuleren, door vermindering van regeldruk en belastingdruk.

Zorg

Door vergrijzing, krapte op de arbeidsmarkt en stijgende kosten is toegang tot zorg lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Om dit te verbeteren worden de volgende maatregelen genomen:

  • Vanaf 2027 wordt het eigen risico verlaagd naar € 165,- euro.
  • Door het verbeteren van onderlinge samenwerkingen tussen de huisarts, wijkverpleging en mantelzorgers moet de positie van eerstelijnszorg worden versterkt.
  • Een digitaal patiëntendossier dat veilig wordt opgeslagen en makkelijk gedeeld kan worden met zorgverleners. Belangrijk hierbij is de privacy en gegevensbeveiliging van de gegevens.
  • Bij het afsluiten moeten de voorwaarden van de zorgpolis, inclusief contractering glashelder zijn. Hierbij ziet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) toe op de begrijpelijkheid.

Duurzaamheid

Nederland is voor energie en leveringszekerheid op dit moment te afhankelijk van onbetrouwbare landen. Het nieuwe kabinet zal daarom gefocust zijn op het verminderen van deze afhankelijkheid en het stimuleren van de verduurzaming van de economie. Hierbij krijgen kleine ondernemers en huishoudens met een laag inkomen ondersteuning bij het verduurzamen van hun woningen, bedrijfspanden en mobiliteit. Met betrekking tot duurzaamheid zijn de volgende plannen gesteld:

  • Mensen en kleine ondernemers helpen bij het verduurzamen, wat moet zorgen voor een lagere energierekening. Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan mensen die als gevolg van aansluiting op een warmtenet geconfronteerd worden met veel hoge energierekeningen.
  • Voor koopwoningen komen er geen verplichtingen om energie labels met een aantal stappen te verbeteren (labelsprongen), bij verkoop of verhuur van een woning. Hierdoor krijgen huiseigenaren geen extra druk om hun woning te verduurzamen wanneer ze deze willen verkopen of verhuren.
  • De plannen voor het verplicht installeren van een warmtepomp bij het vervangen van een cv-ketel wordt ingetrokken