- Home
- >
- Zakelijk
- >
- Bedrijfsverzekeringen
- >
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is cruciaal voor zelfstandige ondernemers. Als ondernemer heb je geen werkgever om op terug te vallen in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Daarom is het essentieel om je voor te bereiden en een vervangend inkomen te regelen. Je kunt hiervoor geld reserveren of een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Wij adviseren je graag over de verschillende mogelijkheden, in de zoektocht naar de juiste bescherming voor jouw situatie als ondernemer.
Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Als ondernemer is het cruciaal om je voor te bereiden op onvoorziene situaties die je inkomsten beïnvloeden. Ziekte, ongevallen of andere omstandigheden kunnen ertoe leiden dat je tijdelijk of langdurig niet in staat bent om te werken. In dergelijke gevallen kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering een financiële oplossing bieden en je inkomsten beschermen.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) biedt je een inkomensverzekering wanneer je arbeidsongeschikt raakt door ziekte, een ongeval of een andere oorzaak. Indien je niet meer kunt werken, ontvang je van je verzekeraar een periodieke uitkering om je vaste lasten en levensonderhoud te kunnen blijven bekostigen. Deze uitkering kan een percentage van je laatstverdiende inkomen zijn of een vast bedrag, afhankelijk van de polisvoorwaarden.
Wat dekt een AOV?
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering keert uit wanneer je arbeidsongeschikt bent verklaard door een onafhankelijke arts. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van verschillende factoren, welke onze erkende adviseurs uitgebreid met je doornemen. De premie hangt af van verschillende factoren, zoals:
Leeftijd: Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie, omdat het risico op arbeidsongeschiktheid toeneemt met de leeftijd.
Beroep: Beroepen met een hoger risico op arbeidsongeschiktheid, zoals fysiek zwaar werk of beroepen met gevaarlijke omstandigheden, hebben doorgaans een hogere premie.
Wij bieden je graag persoonlijk advies bij het vinden van de meest geschikte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.
Zelf online je AOV regelen!
Om het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering te vergemakkelijken, hebben we de website aov4u.nl gelanceerd. Op dit gebruiksvriendelijke online platform kun je op elk gewenst moment van de dag eenvoudig je AOV berekenen en vervolgens direct online afsluiten.
Het grote voordeel van het zelf online afsluiten van je AOV is dat je kunt besparen op onder andere advieskosten. Wanneer je kiest voor AOV4U, profiteer je ondanks deze kostenbesparingen nog steeds van de uitstekende service van Vonk!
Veelgestelde vragen bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Je bent arbeidsongeschikt wanneer je niet in staat bent om goed te werken. Dit kan het gevolg zijn van ziekte of een ongeval. Ook tijdens een zwangerschap kun je tijdelijk arbeidsongeschikt zijn. Het is niet van belang of de ziekte of het ongeval verband houdt met je werk; ongevallen die zich buiten de werkplek voordoen, zoals een sportblessure, vallen ook onder de verzekering. Je kunt zowel voor korte als langere periodes arbeidsongeschikt zijn, en er zijn verschillende manieren om dit te verzekeren.
De introductie van een verplichte AOV voor ondernemers staat al geruime tijd op de politieke agenda. De verwachting is echter dat de wet niet eerder dan 2027 van kracht zal gaan. Tot die tijd is het afsluiten van een AOV niet verplicht, maar het is zeker aan te raden.
Verzekeraars mogen medische waarborgen stellen, waaronder een gezondheidsverklaring en soms een aanvullende medische keuring. Het is cruciaal om gezondheidsverklaring volledig en naar waarheid in te vullen om problemen bij een eventuele claim te voorkomen.
Ja, er zijn inderdaad verschillende verzekeraars die een uitkering bieden voor deze situatie. De voorwaarden hiervoor verschillen echter per verzekeraar.
Ja, een AOV kan later worden aangepast. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de eindleeftijd van de verzekering of het verzekerd bedrag.